TUNCZYK POLEDWICA
Opis
Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszych wodach np. w Morzu Północnym i w Morzu Barentsa. W zależności od odmiany tuńczyki mają torpedowaty kształt ciała, który w przypadku tuńczyka błękitnopłetwego może osiągać długość nawet ponad 4 metrów i masę ponad 600 kg. Tuńczyki żyją w ławicach i odbywają dalekie wędrówki w poszukiwaniu pożywienia.
Tuńczyk należy do średniotłustych ryb słonowodnych - zawiera poniżej 5% tłuszczu (ryby chude zawierają do 2% tłuszczu, średniotłuste do 7%, tłuste do 15%, bardzo tłuste powyżej 15%). Kaloryczność świeżego mięsa z tuńczyka to 144 kalorii (kcal). Jest ono jednak źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, w tym obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi, oraz wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Kwasy z rodziny omega-3 odpowiadają również za prawidłową odporność organizmu, wspomagają pracę układu nerwowego, mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniają kości oraz mięśnie.
Tuńczyk jest źródłem pełnowartościowego białka. W 100 gramach świeżego tuńczyka znajdziemy ponad 23 gramów białka zwierzęcego.

